top of page

Tähän kysymykseen on varmasti yhtämonta vastausta kuin on omistajia ja kasvattajia. Rodun luonne kirjo on niin laajamittainen, että sitä ei voida kirjoittaa yksiin kansiin ja väittää sen pitävän paikkaa. Jokainen koira on yksilö ja täten kerron vain yleis ilmeen rodun luonteesta ja millainen se on oman kokemuksen perusteella. Siksipä olet jo voinut lukea muualta jotain aivan muuta, mutta muista, nämä ovat vain meidän omia näkemyksiämme.

 

Ceskoslovensky vlcak on risteytys Karpaattien sutta ja saksanpaimenkoiraa, joka oli alun perin tarkoitettu rajavartijoille ja sotilaalliseen työhön. Mutta rodun vahva yhteys ohjaajaan ei täyttänyt palvelukoiran vaatimuksia. Koiran ohjaajat vaihtuivat usein ja koira reagoi siihen voimakkaasti.

 

Tämän rodun sosiaalistaminen on välttämätöntä ja oikeastaan kaiken a ja o. Ns. pentujakso, jolloin koira ottaa vastaan kaiken, on lyhyempi kuin muilla roduilla. Siksi kasvattajan on aloitettava tämä työ heti pentulaatikolta lähtien ja omistajan on jatkettava sitä. Omistajan on mentävä ulos, tutustumaan uusiin paikkoihin, tilanteisiin, ihmisiin, ääniin ja kaikkeen mahdolliseen, jotta on mahdollista tavoittaa vakaa aikuinen koira, joka myöntää uudet ympäristöt.Tämä rotu luotiin tarkoituksena käyttää sitä sotilastyössä ja nuo merkit näkyvät rodun luonteessa tänäkin päivänä. Ne ovat koiria, joilla on vahva temperamentti, mikä voidaan havaita jo pentuna. On tavallista kuulla uusien omistajien pyytävän apua, koska heidän koiriaan ei ole helppo käsitellä tai koska pentu puolustaa leluja tai ruokaa. Onneksi nämä asiat voidaan välttää ja / tai ratkaista kovalla työllä ja omistautumisella, jolloin saavutetaan positiivisia tuloksia.


Csv;t ovat rohkeita ja osoittavat yleensä hyvää puolustusta perhettään kohtaan. Joissakin tapauksissa he voivat olla jonkin verran epäileviä tai varautuneita uusista tilanteista tai ihmisistä, mutta uteliaisuutensa ja sosiaalistuttamis työn ansiosta se voi kadota. Rotu on hyvin aktiivinen, ne tarvitsevat aivotyöskentelyä ja liikuntaa. On erittäin suositeltavaa harrastaa heidän kanssaan. Rotu luo erittäin vahvan yhteyden omistajaan, minkä vuoksi on välttämätöntä opettaa heitä pysymään yksin siitä hetkestä lähtien, kun he saapuvat kotiin, jotta vältetään eroahdistukselta.


Rodun älykkyys ja kiinnostus muovata ympäristöään yllättää. Lähes kaikki tämän rodun koirat pystyvät avaamaan ovet, ikkunat, vivut, nupit ja jopa kääntämään avaimia tai avaamaan laatikoita tutkiakseen ne. On mahdotonta saada ne kyllästymään uusista asioista. Negatiivinen asia on se, että ikävystyminen/tylsistyminen, jos he ovat yksin, voi saada Csv;n etsimään viihdettä, kuten lähteä talosta itsenäiselle lenkille tai ne kesivät itsellensä leluja, jotka ei yleensä ole samoja kuin ne, jotka omistajat antaisivat heille. Hyviä esimerekkejä on kengät, kaukosäätimet, ovet, pöydän jalat, verhot....


Kun sekä urokset että naaraat kypsyvät, heistä tulee yleensä dominoivia samaa sukupuolta olevien kanssa, vaikka nartut saattavat olla jonkin verran sallivampia ja rauhallisempia. Tätä korostan erityisesti vieraiden koirien kanssa.. Ja, tämä muutos rauhallisesta ja vieraan varaisesta koirasta dominoivaan voi käydä aivan yhdessä yössä.


Koulutuksessa he ovat erittäin monipuolisia koiria. Csv:t voivat suorittaa monenlaisia toimintoja, kuten canicros, toko, etsintä jne. Rodun ominaisuuksien vuoksi on otettava huomioon, että harjoitusten on oltava hauskoja, vaihtelevia ja lyhyitä. Jos samaa harjoitusta jatketaan tai toistetaan paljon, rodulla on taipumus kyllästyä, minkä vuoksi tottelevaisuuskoulutus ei yleensä ole heidän suosikkinsa.

Rotu sopii aktiiviselle henkilölle, jolla antaa paljon aikaa, rakkautta ja kärsivällisyyttä joka päivä koko elämän ajan. Csv osaa rauhoittua ja olla myös kynnysmattona kotona perheen ollessa läsnä, mutta on aina valmis sillä sekunnilla vaikka kiipeämään Everestille kanssasi kun nouset itse sohvalta.. ja, on turha luulla että saisit tehdä mitään rauhassa ilman että he ovat tietoisia missä ja minne menet.

35389-19.jpg
Luonne
bottom of page